Во Тетово

Изречени 18 казни за брзо возење на „Индустриска“

Со употреба на радар, тетовската полиција попладнево  повторно контролираше колку брзо се вози по булеварот „Видое Смилевски-Бато", познат како „Индустриска" улица, при што се изречени 18 казни.

„За само неколку часа изречени вкупно 18 мерки за пречекорена брзина над 30 километри, и имало и такви кои возеле над 50 километри на час“, информира портпаролот Марјан Јосифоски.

И во средата тетовската полиција при локална контрола за брзина откри и санкционираше вкупно осум возила кои ја пречекориле максимално дозволената брзина на оваа улица.  И во наредниот период се предвидени вакви контроли на булеварот.

До засилените контроли доаѓа по барање на граѓаните откако шест годишно девојче го изгуби животот како пешак на 13 јануари. Во понеделникот се одржа и протест.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе