Хафингтон пост: магичен верски објект

И животните вљубени во црквата „Св. Никола“ во Маврово (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Една од најмистичните цркви во земјава постојано воодушевува со својот изглед, како и со борбата за опстанок. „Св. Никола“, која се наоѓа во самото Мавровско Езеро, постојано предизвикува воздишки кај сите што ќе ги наведе патот накај Маврово. Неодамна, и престижниот портал Хафингтон пост ја смести оваа црква на листата на најмагичните верски објекти во светот. 

 

За црквата, која беше потопена во 1952 година, беше презентиран и проект за заживување, обнова и заштита.

Пред да биде потопена, вредниот иконостас и другите предмети од црквата беа спасени и конзервирани. Изградена е во 1850 година и конципирана како трикоробна црква со петстрана апсида, кула камбанарија и иконостас изработен од Дичо Зограф, прочуен мајстор-зограф од реканскиот крај.

Она што посебно воодушевува е што останатите градби, кои се наоѓале околу објектот, одамна се срушени. Само „Св. Никола“ сè уште ѝ пркоси на водата.

Оние денови, кога водата од езерото е повлечена, верниците можат и да ѝ се доближат.

Сепак, луѓето не се единствените суштества што уживаат да бидат во присуство на овој интересен објект. Неретко, тоа го прават и животните. 

Во дипломатијата како гранка од јавно политичкиот живот професионалните кадри треба да бидат повеќе застапени од политичките.

повеќе

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе