И потопена, црквата „Свети Никола“ во Маврово ја крие својата магија (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Изгрдена во 1850 година, а потопена во 1952 година (изградабата на хидро-системот Маврово) црквата „Свети Никола - Летен" и натаму го привлекува вниманието на речиси секој посетител. И кога е на суво и кога е во вода, онака речиси сосема руинирана, црквата не се дава, љубоморно ја чува својата магија и чека некој да се сети на неа и да ја заштити.

 

Мавровското Езеро деновиве е преполно со вода како никогаш досега. Од црквата над површината на езерото се гледа само паднатиот покрив и камбанаријата. Неброено пати досега црквата се потопува, а кога водата ќе се повлече останува на суво. И така сама, веќе неколку децении не се дава и одолева и на водата и на сонцето и на времето...  

Црквата се најде и на врвот на списокот на напуштени цркви во светот од „Хафингтон пост“.

Пред да биде потопена, вредниот иконостас изработен од познатиот мајстор Дичо Зограф и другите предмети од црквата беа спасени и конзервирани.

А проект за спас и за претворање на оваа магија во уште една туристичка атракција има. Студиото „Театрикс“ од Скопје уште пред четири години го презентираше идејниот проект за заживување, санација и заштита на црквата „Свети Никола" во Мавровското Езеро.

„Целта на овој идеен проект е да го заживее споменот на црквата, да ја реконструира и адаптира во современ центар за културни случувања, изложби и други настани и да даде несекојдневен белег на овој туристички регион“, рекоа уште тогаш од „Театрикс“.

Објектот треба да се санира и заштити како дел од архитектонското и културното наследство. Црквата би ја зачувала првобитната форма, би се санирале ѕидовите, како и изведба на кровна конструкција која ја задржува првобитната силуета на црквата.

Но, засега никој не пројави интерес за овој проект. А црквата очигледно има доволно време... и чека.

А.Д.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе