За постапките на СЈО

Груевски: Толку сум редовен во судот што ми доаѓа да си побарам канцеларија и плата

Толку сум редовен овде во судот што веќе ми доаѓа да си побарам канцеларија и плата овде, рече денес во изјава за медиумите поранешниот премиер и поранешен претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски по рочиштето за случајот „Траекторија". Груевски во судница обвини дека постапките кои СЈО ги води против него се политички и дека судот се претворил во пазар.

„Обвинението кон мене е дека сум ги поттикнал моите соработници да набават блиндирано возило, а во вториот случај да се градат патишта. Јас тоа сум го направил со цел да добијам награда, ама не парична или финансиска, туку во случајот со Мерцедесот наградата е дека сум се качил во возилото да се превезам некаде, а во случајот со патиштата политички поени", изјави Груевски.

Како што рече Груевски, судот кон обвинителите се однесувал со почит, спокојно и мирно, додека кон одбраната судот реагирал нервозно, што, според него, покажува на која страна е.

Груевски од судот побара да не се прифатат „бомбите", ниту СМС пораките, а приговараше и дека незаконски се и вештачењата. Одлуките судот ќе ги соопшти на следното рочиште закажано за 1 март. 

К.Д.

Владите постојано ги повторуваат истите грешки. Тие го сметаат долгот како предност за долгорочен раст, наместо она што тој всушност е: тежок товар и извор на масивни долгорочни ризици.

повеќе

Гостиварскиот градоначалник од сограѓаните побара да бидат потолерантни кон однесувањето на печалбарите.

повеќе

Дента кога македонската делегација беше на пат за Нивици, Заев со себе требаше да понесе еден венец.

повеќе