Федерацијата на планинарски спортови на Македонија објави извештај за искачувањето на Кајмакчалан

Федерацијата на планинарски спортови денеска објави анализа и извештај за зимското качување на Кајмакчалан каде што загинаа двајца македонски планинари, Калина Велевска и Александар Миновски. 

Извештајот го објавуваме во целост.

1. Терен и карактеристики на маршутата

Појдовна точка: Скијачки центар Ворас (2.070 мнв) – Грција

Целна точка: врв Кајмакчалан  (2.520 мнв), мавзолејот и костурницата од Првата Светска војнa

Завршна точка: Ски центар Ворас

Карактеристики на теренот: Планираната маршута е на чист, непошумен терен со просечен нагиб од 25-30 степени што се зголемува до 35 степени на 400 метри пред врвот.

Целиот трен е прекриен со снег кој е добро утапкан и чврст ( ски стаза што го олеснува движењето)

Теренот е обезбеден со уредно поставени зимски маркации од левата и десната страна на ски стазата како и жичарата и столбовите кои можата да послужат како добра маркација.

На 410 метри од врвот постои контролна куќичка од ски лифтот (прилог топографска карта и google earth).

2. Просечни времетраење на искачувањето

3-4 часа во зимски услови.

3. Метеореолошки услови (извод од хидромереолошки завод):

На самиот старт, временските услови биле релативно неповолни со ветер 30-40 м /сек.

Температура од -9 степени целзиусови и магла со видливост од 100 -150м. Овие метереолошки услови се вообичаени и очекувани за периодот и локацијата на акцијата.

Подоцна, метео-условите се влошуваат со ветер до 50 км на час и температура од -10 до -12 степени целзиусови и магла со видливост од 15 – 20 м., што веќе може да се смета за неповолни услови за зимско планинарење.

4. Целата група на местото на пристигнувањето брои 54 (пристигнати со автобус), плус 12 учесници (од Демир Хисар пристигнати со минибус) и плус две учесничи (странски државјани пристигнати со сопствени возило).

По информација за временските услови на турата кон врвот тргнуваат 63 планинари предупредени од водичот дека во зависност од временските услови искачувањето може да биде прекинато во кој било момент.

На половина пат кон врвот 23 планинари се откажуваат од понатамошното искачување и се враќаат во ски центарот.

Кон врвот продолжуваат колона од 40 планинари. На отприлика 600 м од врвот колоната се поделува на две групи: 22 планинари предводени од Зоран Костадинов одат први, а останатите од групата предводени од Калина Велевска ги следат на околу 100 -150 метри растојание.

5. Состав на групата:

Водичи: два

Искусни планинари:   28

Планинари:  6

планинари-почетници 4

6. Лична опрема на учесниците:

80% од учесниците се соодветно опремени за искачување во зимски услови, а 20% релативно добро опремени.

7. Средства за комуникација:

Индивидуални мобилни телефони

Радиоврска (токи-воки) 2 – на почетокот и крајот на колоната.

8. Опрема за ориентација:

GPS, компас и топографска карта

мобилните телефони имааат апликација за GPS и локација.

ПРЕТХОДНИ АКТИВНОСТИ

1. Организатор ДПС „Трансверзалец“ ( 20 години традиција, 200 регистрирани членови, 6 лиценцирани водичи и 4 во постапка на лиценцирање).

2. Акцијата зимско искачување е најавена 45 дена пред реализацијата на facebook страницата на друштвото со точно наведени упатства за секој од учесниците.

Хронологија на случувањата

10.02 2018:

01 часот-поагање на автобусот од Скопје (македонско време)

9 часот (грчко време)-присигнување во ски центарот Ворас

9.30-поаѓање на групата

10 часот-враќање на I група планинари (23)

11 часот-поделба на колоната на две групи

11.15 часот-првата група е на врвот

11.20 часот-групата се враќа назад

11.30- средба на групата што се симнува со групата што се качува. Наредба до втората група да го прекине искачувањето поради влошените временски услови и да се вратат заедно назад. Наредбата е издадена од водичот Зоран Костадинов лично на водичот на втората група.

11.35 часот-двете групи почнуваат заедничко симнување кон ски-центарот, освен 7 планинари кои се одвојуваат од групата и самоиницијативно продолжуват кон врвот и стигнуваат до мавзолејот. Во тој момент е воспоставен радио-контакт помеѓу водичот Зоран и Александар. Александар добива изричита наредба од Зоран да тргнат назад што побрзо.

Пет члена од оваа група се сретнуваат со остатокот од групата и со водичот Зоран на 50 метри од контролната ски-куќичка. Увидувајќи дека недостасуваат двајца планинари, водичот придружуван со уште двајца планинари (Д.К. и Б.П) се враќаат назад кон врвот, пристигнуваат на врвот и ја пребаруваат околинат,а обидувајќи се да воспостават радио контакт и телефонски контакт. Пребарувањето на тренот трае 30-40 минути. Под претпоставка дека двајцата планинари (К.В. и А.М.) се вратени назад, групата што ги пребарува се упатува надолу кон центарот.

13 часот-групата која што пребарува пристигнува во ски центарот, констатира дека недостасуваат двајца планинари и ја алармира спасителната служба во центарот.

13.10 часот- два ратрака од центарот придружувани во едниот со водичот Зоран и во другиот со Дејан се упатуваат кон врвот по потрага.

Ратракот придржуван со Дејан го пребарува теренот до 14.30 часот. По нивното враќање во центарот Дејан воспоставува телефонски контакт со Калина и Александар, кои му кажуваат дека се добро и дека се под некоја карпа во заветрина. За ова по радиоврска од центарот е информиран ратракот во кој се наоѓа Зоран и почнува претрага на терен каде што се претпоставува дека има карпа.

17 часот-потрагата со ратракот е прекината и тимот со Зоран се враќа во Ски центарот. Во меѓувреме, првиот ратрак во кој е Дејан повторно тргнува во потрага во обид да ги лоцира според остварениот контакт. Телефонски контакт помеѓу овој ратрак и Алексадар и Калина се одржува се до 19 часот.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе