Експерти на УНЕСКО од денеска во инспекција на Охрид

Експертска група на УНЕСКО денеска доаѓа во контрола на Охрид, ќе извршат увид на дел од почнатите градби и планираните објекти покрај брегот на Охридското Езеро.

Експертите на УНЕСКО ќе врши увид на новите објекти на Плаошник, на хотелот во Лагадин, на проектот експресен пат до Свети Наум, како и на планираниот скијачкиот центар на Галичица.

УНЕСКО на 40. седница во Истанбул изрази сериозна загриженост за иднината на регионот на Охрид поради бројните инфраструктурни проекти кои се планирани, а дел од нив веќе и во реализација.

Неколку еколошките организации во овој период организираа бројни настани и трибини против планот за експресниот пат Охрид – Пештани преку Галичица, против планот за скијачкиот центар на Галичица, за новата елитна населба во Студенчишко Блато и туристичко-развојната зона во Љубаништа. Еколозите предлагаат мораториум на овие „деструктивни проекти и целосна примена на Ззаконот за управување на природното и културно наследство во регионот на Охрид.

Пред неколку години последниот мониорнинг на УНЕСКО покажа дека проектите за Плаошник не ги нарушуваат еколошките и археолошките стандарди.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе