Економија

Владата на денешната 39-та седница ја усвои Уредбата со законска сила за примена на Законот за основање на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој за време на вонредна состојба.

09 Април 2020 - 18:03

Сите заостанати субвенции од минатата година да се исплатат на земјоделците за да имаат прилив на средства со кои ќе можат да ја одржат производната 2020 година, но и да се обезбеди пласман за пролетната зелка, како и постојан инспекциски надзор, предложи денеска дополнителен заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Цветан Трипуновски.

09 Април 2020 - 17:51

Владата направи измена на Уредбата за поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствената економска криза, заради исплата на плати за април и мај, објави министерката за финансии, Нина Анеголовска, на Фејсбук.

09 Април 2020 - 16:47

Во овие вонредни околности, согласно потребите, надлежните институции носат бројни уредби за регулирање на работењето на приватниот сектор и разни економски мерки за помош на компаниите. Разбирливо е дека при носењето на уредбите и мерките не можат однапред да се предвидат сите оперативни аспекти при нивната примена во пракса. Но, компаниите се тие што најдобро и веднаш ги нотираат таквите оперативни моменти и за нив комуницираат со Стопанската комора на Македонија.

09 Април 2020 - 16:03

Со цел приближување на разликата меѓу емисиите на CO2 добиени при лабораториски тестови и при возење во реални услови, што во изминатите години значително се зголеми Европската комисија од 2021 година ќе ги евидентира податоциte за потрошувачката и емисијата на CO2 од возилата во реални услови и тоа директно од податоците од шал-таблата на самите возила.

09 Април 2020 - 13:37

Светска банка во најновиот извештај за земјава наведува дека краткорочната перспектива, слично на другите земји во регионот, е негативна поради кризата поврзана со ковид-19, која ќе предизвика рецесија во 2020 година и дека ќе бидат потребни дополнителни фискални реформи, реформи во конкурентноста и во управувањето со јавните политики за одржливо забрзување на економскиот раст. Предвидениот раст на БДП за земјава годинава е минус 0,4 отсто, а за наредната 3,7 и во 2022 година 3,6 отсто.

09 Април 2020 - 13:24

Светска банка ја финализира програмата на активности за помош на земјава за справување и намалување на влијането од коронакризата. Помошта, како што наведува групацијата во најновиот извештај, е околу 140 милиони евра.

09 Април 2020 - 13:17

Повеќе од 600 компании клиенти на Халкбанк, со над 9.600 вработени и со кредитна изложеност во банката во висина од 140 милиони евра, ја прифатија понудата за одложено плаќање на тековните кредитни обврски за период до 6 месеци и пролонгирање на доспевањата на краткорочните кредити, во зависност од индивидуалната потреба на компаниите засегнати од кризата.

09 Април 2020 - 13:10

Решенијата за кризни ситуации вообичаено значат да се размислува надвор од кутијата. Веќе на сите ни е јасно дека никој нема да може да ги одбегне негативните економски ефекти кои со себе ги донесе коронавирусот, прашањето е само како да успееме што помалку засегнати да излеземе од ситуацијата, вели Татјана Штерјова од Стопанската комора на Македонија.

09 Април 2020 - 10:26

Државата во наредните денови ќе формира фонд за туризам кој ќе работи во рамки на Министерството за економија и ќе има над два милиони евра на располагање за да им излезе во пресрет на угостителите, хотелиерите и туристичките агенции за надминување на проблемите што ги предизвика коронавирусот во овој сектор, најави вечерва министерот за економија Крешник Бектеши.

09 Април 2020 - 07:48

Во оваа вонредна состојба мора да се обезбеди стриктна примена на законските одредби во врска со продажбата на биоцидни производи на пазарот (дезинфициенси за раце, за површини и за подови). Ова е особено важно во постојните услови на нивно енормно користење, соопшти Стопанската комора.

09 Април 2020 - 07:40

Владата на денешната 38-ма седница  ја задолжи Развојната банка  да склучи договори за кредит со кредитобарателите кои ги исполнуваат условите и критериумите за бескаматни кредити. Според информацијата на Развојната банка, од обработените барања условите ги исполниле 136 компании со 1.737 вработени, и на нив им се одобруваат бескаматни кредити во вкупен износ од 1.263.079 евра.

08 Април 2020 - 17:23

Детско штедно осигурување е најубавиот и најинтересниот производ од палетата на штедното осигурување на „Кроациа осигурување - живот“, кое ние секогаш со гордост им го нудиме на нашите клиенти и сме најголеми ентузијасти кога е во прашање таа полиса, велат од компанијата.

08 Април 2020 - 16:16

Владата денеска соопшти препораки и мерки за лична и колективна заштита за превозниците кои патуваат низ земјите со среден и висок ризик на ковид-19, а кои управуваат тешки моторни возила за превоз на прехранбени артикли и друго, за време на нивниот транзит и престој во овие земји, како и при враќањето во нашата земја.

08 Април 2020 - 14:58

Немаме апсолутно никаков застој во реализацијата на програмите на Фондот за иновации и технолопки развој (ФИТР). Процесите не запираат, се работи на онлајн принцип и сѐ функционира ефикасно и во вакви вонредни околности, изјави Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развој.

08 Април 2020 - 14:47

Даночните затајувачи сѐ почесто се мали фирми, кои сѐ потешко се следат.

повеќе

Повлекувањето на Обединетото кралство од ЕУ (Брегзит) е правен потфат без преседан во историјата на правото.

повеќе

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе