Жито лукс со донација се вклучи во кампањата „Помислете и на нас“ на Црвен крст

Жито лукс денес во организацијата на Црвениот крст донираше 50 пакети со брашно од по 5кг и 100 тост лебови како придонес на компанијата во кампањата „Помислете и на нас“ која традиционално ја организира Црвен крст на Македонија - Црвен крст на град Скопје, со цел поттикнување на компаниите да се вклучат во обезбедување парични средства или материјални добра, односно храна, за најранливите категории семејства.

Оваа акција истовремено е дел од глобалните акции за борба против гладта чија цел е подигање на свеста на јавноста за проблемите со сиромаштијата, како и за поттикнување поддршка од општествено одговорните компании за помош на ранливото население.

Кампањата „Помислете и на нас“ започна на 16 октомври, Светскиот ден за борба против гладот и ќе трае до 22 октомври. Во овие денови, донациите со намирниците кои се потребни, ќе се достават до лица со социјален ризик.

„Социјално загрозените семејства се редовно во фокусот на нашите општествено одговорни активности. Она што им е најпотребно на овие луѓе е храната, а најнеопходни животни намирници секако се брашното и лебот. А тоа е токму она што го нуди нашата компанија. Затоа и се трудиме што може повеќе да помогнеме за да им го олесниме животот на оние кои имаат потреба од помош, а со тоа и да бидеме дел од активната борба против гладот и посветеноста кон подобрување на квалитетот на животот на нашите граѓани“, изјавија од Жито Лукс.

Компанијата постојано е активна со општествено одговорни активности насочени кон помагање на семејства со социјален ризик, како и кон подигање на свеста за потребата од поактивно вклучување на компаниите и граѓаните во вакви слични иницијативи.

Жито лукс и претходно со Црвениот крст има остварено соработка и повеќепати досега донирано свои производи кои волонтерите на Организацијата ги распоредуваа таму каде што е најпотребно.

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе