Здружение Oштетени штедачи: Заев вети помош за Глобал, зошто не ветува ништо за Еуростандард банка?

Сопствениците на изгорениот дел од трговскиот центар „Глобал“ во Струмица ги снајде голема несреќа. Настанатиот пожар направи значителна материјална штета. Тоа што премиерот Заев веднаш им вети помош е за поздравување. И треба да им се помогне. Но, „пожарот" што се случи во Еуростандард банка е илјада пати поголем и посилен иако не се виде пламен, се вели во соопштението на здружението Оштетени штедачи.

 

„Преку невиден грабеж во банката што се случувал со години исчезнаа многу пари, речиси 60 милиони евра, како од заштеди така и од средства на тековни сметки на околу 3.000 семејства. Раководните лица во банката организирале континуирана кражба на депозитите преку пласирање на ултра ризични кредити на избрани фирми додека Народната банка ги толерирала и им прогледувала низ прсти. Балонот пукна во август минатата година и кражбата излезе на површина. На илјадници граѓани и фирми им изгореа животните заштеди и средства за опстојување, живот и работа. Им се уништи сегашноста и иднината на нив и на нивните најблиски. Се обратија до разни институции но сите врати останаа затворени. Добиеното сочуство не е доволно за решавање на ова горливо и мачно прашање коешто сега се случи на депонентите од Еуростандард банка, а утре може многу лесно да се случи и на останатите депоненти во други банки.

Кога минатата година оштетените депоненти побараа помош од премиерот Заев во вид на „позајмица“ односно носење на закон со којшто тие би се обештетиле а државата да наплати од стечајната маса, тој прво ги поддржа па потоа категорично ги одби со изговор дека се работи за „морален хазард“ како ризик да не се случи истото во друга банка. Сите веќе знаат дека државата преку Народна банка е најголемиот виновник за направениот „пожар“ во покрадената Еуростандард банка.

Дали премиерот Заев ќе разбере дека не се само оштетени дуќани и просторот во трговскиот центар „Глобал“ во неговата општина Струмица туку дека има и многу поголем број на оштетени граѓани и фирми кои ги загубија своите лични средства од животно значење поради масовна и свесна кражба во Еуростандард банка којашто се случувала под будното око на Народна банка? Дали премиерот Заев ќе се обрати и кон 149 фирми во Струмица, Скопје и други градови во државата да ги вратат нашите земени пари бидејќи не се нивни, а за истите немаат воопшто или имаат дадено мали гаранции кога добивале кредити? Некои од нив, посебно оние кои премиерот Заев лично ги познава, се надеваме дека ќе бидат поттикнати да ги вратат парите веднаш. Дали државата конечно ќе направи нешто да ги казни криминалците во банката и сите останати кои биле инволвирани во овој масовен грабеж, а на нас оштетените граѓани и фирми ќе помогне да си ги вратиме нашите доверени пари во банка која пропадна поради голем толериран криминал со години?

Воедно, се надеваме дека во Македонија нема да има двојни стандарди. Само пред неколку години владеачката партија ја изнесе паролата „Едно општество за сите“. Дали оваа парола сеуште важи или брзо се заборави!?“, се вели во соопштението на здружението Оштетени штедачи.

Јане бил свесен дека деновите му се одброени и отворено говорел за тоа. Знаел дека многумина имаат причина да го ликвидираат, дека им пречи во остварувањето на нивните „повисоки цели“.

повеќе

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе