Продолжен рокот

Закупнината за државно земјоделско земјиште за 2019 може да се плати до 18 декември 2020 година

Рокот за плаќање на годишната закупнина за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за 2019 година е продолжен до 18.12.2020 година, во согласност со Уредбата со законска сила за примена на Законот за земјоделското земјиште за време на вонредна состојба, информира Министерството за земјодлество.

Според оваа Уредба, рокот за плаќање на годишната закупнина за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за 2019 година, се одложи за време на траењето на вонредната состојба и се продолжува за 180 дена по престанок на траењето на вонредната состојба. Законскиот рок беше до 31 јули 2020 година, но сега земјоделците закупнината ќе можат да ја платат заклучно со 18-ти декември 2020 година.

Исто така, до 18-ти декември 2020 година нема да се врши еднострано раскинување на договорите за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост заради неплатена годишна закупнина. 

Одлуката за продолжување на рокот за плаќање на закупнина и за нераскинување на договорите поради неплатена закупнина се донесе заради надминување на економските потешкотии на закупците, поради вонредната состојба предизвикана од вирусот ковид-19. 

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, како што најавуваат оттаму, и во следниот период ќе ја следи состојбата со влијанието на глобалната пандемија врз секторот земјоделство, и во комуникација со земјоделците и стопанствениците од агросекторот, доколку има потреба ќе се преземаат и други соодветни мерки за ублажување на последиците.

 

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе