Заев-Колер: Резултатите на социјален и економски план се добар аргумент за преговорите со ЕУ

Резултатите на социјален и економски план ќе бидат добар аргумент и за пристапните преговори со ЕУ, особено за поглавјето 19 кое се однесува на социјалната политика и вработувањето, е оценето на денешната средба на помошник генералниот директор на Меѓународната организација на трудот (МОТ), Хајнц Колер со премиерот Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Владината прес- служба информира дека на средбата се поздравени позитивните политички промени по Договорот од Преспа, што резултирало и со резултати во економско-социјалната сфера.

„Република Северна Македонија стана надежна земја во регионот. НАТО интеграцијата е почната. Очекуваме, во јуни, отворање на преговорите со ЕУ. Тоа за нашата држава значи стабилност и безбедност, но значи и подобрување на начинот на живот на граѓаните. Посветени сме на програми за зголемување на животниот стандард, што сега, поради позитивната клима во државата, има услови да се реализираат. Нашата цел е мотивирани работници и мотивирани граѓани. Очекуваме да ја постигнеме целта што си ја поставивме, а ја ветивме и на граѓаните, развој на државата на социјален и на економски план“, истакнал Заев.

На средбата се разгледани можностите за помош и размена на искуства од МОТ во делот на стекнување вештини и подобрување на вештините за работа на работниците. Разговарано е и за значењето на конференцијата што ја организира МОТ во јуни во Женева на која се очекува да присуствуваат  претставници на високо политичко ниво од земјите од ЕУ.

Кој беше против осудата на комунизмот. За работите да станат појасни.

повеќе

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе