За Енергетската заедница договорот меѓу Макпетрол и македонската влада е напредок за пазарот на гас

Крајот на 2020 година забележа значителен напредок на пазарот на гас Северна Македонија. На 28 декември 2020 година, македонското собрание донесе закон со кој се овластува Владата да потпише договор за решавање на спорот помеѓу Макпетрол АД Скопје и Македонија. Веднаш потоа, страните потпишаа договор за спогодба. Договорот означува крај на спорот што го парализира развојот на гасниот сектор во земјата во последните 23 години, се вели во информацијата објавена на интернет страницата на ЕЗ.

„Владата сега има право да ги купи 50% од акциите на Макпетрол АД Скопје во ГА-МА, компанија што работи како оператор на систем за пренос помеѓу границата Северна Македонија-Бугарија и Скопје. Двете страни исто така се обврзаа да ги повлечат сите судски постапки што чекаат во врска со спорот. Без очекување на проблеми со сопственоста, се очекува раздвојувањето на операторот на системот за пренос на гас да биде финализирано до крајот на 2021 година.

Исто така, двете страни се согласија за решавање на спорот веќе во ноември 2019 година, за време на седницата за медијација во Виена. Спорот го водеше Дирк Бушле“,  се вели во соопштението на Енергетската заедница.

Енергетската заедница е меѓународна организација што ги обединува Европската унија и нејзините соседи за да создаде интегриран паневропски пазар на енергија.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе