Државен завод за статистика

За 49,8 отсто зголемен бројот на туристи до септември

Во септември годинава во земјава се евидентирани 68.578 туристи, од кои 46.5 % домашни, а 53.5 % странски, соопшти Државниот завод за статистика. Бројот на ноќевањата во септември изнесува 165.486, од кои 48.8 % се од домашните туристи, а 51.2 % од странските. 

Во периодот јануари-септември 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 49.8 %. Кај домашните туристи има зголемување за 23 %, а кај странските за 127 %.

Во периодот јануари-септември 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 33.9 %.

Кај домашните туристи зголемувањето е за 15.4 %, а кај странските за 150.8 %.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе