Државен завод за статистика

За 49,8 отсто зголемен бројот на туристи до септември

Во септември годинава во земјава се евидентирани 68.578 туристи, од кои 46.5 % домашни, а 53.5 % странски, соопшти Државниот завод за статистика. Бројот на ноќевањата во септември изнесува 165.486, од кои 48.8 % се од домашните туристи, а 51.2 % од странските. 

Во периодот јануари-септември 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 49.8 %. Кај домашните туристи има зголемување за 23 %, а кај странските за 127 %.

Во периодот јануари-септември 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 33.9 %.

Кај домашните туристи зголемувањето е за 15.4 %, а кај странските за 150.8 %.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе