Втор циклус на Програмата за професионална обука за менаџмент на квалитет и конкурентност

Денеска на Економскиот факултет на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје почна вториот циклус на Јапонска менаџмент програма за професионална обука „Quality management and Competitiveness – Менаџмент на квалитет и конкурентност”, поддржана од страна на Јапонската агенција за меѓународна соработка – ЏАЈКА (JICA).

Оваа програма ќе биде спроведена во непосредна и посветена соработка со Економскиот Факултет – Скопје при УКИМ, Универзитетот од Нагасаки, Јапонија, како и Универзитет за национално и светско стопанство (УНСС), Бугарија.

Како и при успешната реализација на првата генерација на Програмата за професионална обука, и во нејзината втора генерација, фокусната развојна цел претставува дијалектичко и интерактивно развивање на креативното размислување во функција на решавање на многубројните менаџмент проблеми, унапредување на апликативните знаења, вештини, искуства и способности за дијагноза, анализа и успешно решавање на континуираните менаџмент предизвиците, во услови на константни и турбулентни промени во бизнис опкружувањето. Во својата суштина, Програмата за професионална обука е посветена на креирање на уникатна менаџмент филозофија со користење на многубројните јапонските методи, техники и деловни стандарди на јапонската деловна култура на континуирано подобрување на квалитетот.

Програмата е структурирана низ 11 апликативни дисциплини од пошироката област на менаџментот, со активно учество на професори од Јапонија, Бугарија и Северна Македонија, а ќе се имплементира во периодот од јануари до април годинава. Целните групи на програмата се сопственици на бизниси и/или менаџери на мали и средни претпријатија, иноватори, претприемачи, претставници на државна и јавна администрација, како и воопшто сите професионалци кои се ориентирани кон следење и примена на најновите трендови во менаџментот на квалитетот, а целосно во насока на континуирано подобрување на квалитетот и конкурентноста на бизнисот, со цел освојување на нови пазари и јакнење на сопствената деловна препознатливост и одржлив развој, со целосна употреба на јапонската менаџмент филозофија.

Согласно моменталната состојба со ковид-19 пандемијата, официјалниот настан на започнување на програмата ќе се одржи онлајн, во присуство на претставници од трите универзитети, претставници на амбасадите на Јапонија во Скопје и Софија и амбасадата на Бугарија во Скопје, како и останати респективни гости, соопшти Џајка.

 Еврообврзница во услови на најголемата светска економска криза за репрограмирање на долгот и буџетска поддршка.

повеќе

Повикот на Заев за „Влада за национален спас“ само три дена откако неговиот кабинет ја доби собраниската доверба, покажува дека таа тешко би се качила над сегашните 62 пратеници.

повеќе

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе