Штрајк

Возовите застанаа, вработените до вчера не ги добиле надоместоците

Железничкиот сообраќај во земјава од седум часот утрово е во прекин. Причина е неисплатениот надомест за материјални трошоци што машинскиот и извршниот персонал на „Железници транспорт" требало да го добие најдоцна до вчера.

Утрово, до 7 часот, сообраќале само две железнички линии, кон Битола и кон Гевгелија, а од 7 часот сообраќајот е во целосен прекин, изјави Душко Чакаровски, претставник на машинскиот персонал.

Чакаровски вели дека прекинот на работата е во согласност со одлуката донесена во ноември минатата година која предвидува најдоцна до 25-ти во месецот на машинскиот и извршниот персонал да им биде во целост исплатена платата за претходниот месец, а најдоцна до 10-ти во месецот да ги добијат и парите за материјалните трошоци.

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив. Чекор напред, три назад, како раковите во Охридското Езеро од моето детство кои исчезнаа во налетот на технолошкиот напредок и уништувањето на животната средина.

повеќе

Ние сме земја што први во Европа имаме стратегија за интеркултурализам.

повеќе

Францускиот предлог претставува директно рушење на основните темели на ЕУ.

повеќе