Откуп или...

Во Росоман се сечат праските, во Преспа и реките се полни со јаболка (ФОТО)

По завчерашните снимки од револтираниот овоштар од Росоман кој пресметал дека ќе му биде полесно ако ги исече праските, денеска се објавија фотографии од нови огромни депонии со неоткупено јаболко во близина на Дупени, Преспа. И во Росоман и во Преспа главниот проблем е откупната цена и деценискиот проблем со владеењето и контролата на цената од прекупците, а со тоа и контролата над судбината на земјоделците.

 

Овие фотографии ја покажуваат трагичната судбина на некогаш славното преспанско јаболко. Приказната е секогаш иста. Како која нова влада доаѓа, така и нивните ветувања се секогаш поубави, некако пореални и изводливи. И толку. По бербите, сите забораваат на ветените откупни цени, на редот и поредокот при откупот, на загарантираниот пласман, на новите пазари, на праведната распределба на субвенциите...

Власта секогаш се фали со неверојатните промени што ги донесе во земјоделството, но сцените со фрлени лубеници, кромид, јаболка, праски... остануваат да бидат наше секојдневие.

Познатата „Дупени бич“ на Преспанското Езеро деновиве беше преполна со јаболки од преполнетите реки со фрлено овошје.

Деновиве проблематичен е и стартот на откупот на праски во Росоман, најголемиот центар за производството на ова овошје. Пласманот за Русија се проблематизира со дополнителните анализи кои се бараат и сега многу малку трговци откупуваат и извезуваат.

Откако Русија ја укина забраната за увоз на коскесто овошје од Македонија, сега услов за извоз во Русија е да е направена анализа на државната фитосанитарна лабораторија. Сето ова го забавува откупот и пласманот, а праската брзо скапува.

На пазарот сега имаме вишоци на праски, ниски цени и слаб интерес за откуп. На пазарите, пак, во Србија и Босна, сѐ потешко доаѓа праската од Македонија, заради праските од Албанија и Грција кои се поевтини и побрзо стасуваат до овие држави.

Стариот систем е неодржлив затоа што вродува со богатење на поединци наместо на општеството и граѓаните.

повеќе

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе