Во потрага по помалку штетни алтернативи на цигарите

Различните пушачи имаат различни преференци и бараат подобри алтернативи на пушењето - но од каков вид? Што е важно за нив во однос на ритуалот, вкусот и искуството? Што ќе ги натера да се префрлат од пушење цигари на алтернативен производ - и да продолжат да го користат?

Цигарата согорува распарчени листови од тутун за да произведе чад. Тој чад содржи никотин, кој природно се наоѓа во тутунот, како и многу штетни хемикалии. Токму овие штетни хемикалии – а не никотинот - во чадот од цигарите се примарните причини за болестите поврзани со пушењето.

Компанијата „Филип Морис интернешнл“ развива алтернативи на пушењето и се фокусира на два начина кои го елиминираат согорувањето на тутунот. Иако овие производи не содржат чад, тие имаат никотин и вкус што можат да ги задоволат постоечките возрасни пушачи. Првиот е да се загрее тутунот за да се создаде вкусна пареа што содржи никотин, со значително намалување на нивото на штетни хемикалии во пареата. Другиот начин е да се произведе пареа што содржи никотин (без употреба на тутун), што ги задоволува возрасните пушачи.

Ајкос и Лили солид 2.0 (IQOS и Lil SOLID 2.0) се алтернативи без чад наменети за возрасни кои инаку би продолжиле да пушат или да користат други производи кои содржат никотин. Се работи за електронски уреди кои не создаваат чад како цигарите. Но, постои една карактеристика што го разликува IQOS уредот од електронските цигари: Спротивно на испарување на е-течност, IQOS го загрева вистинскиот тутун, притоа ослободувајќи аеросол.

Развојот и проценката на овие производи трае многу години. По повеќе од една деценија инвестиции, сега ја имаме науката, технологијата и синџирот на снабдување за да се произведат и понудат овие производи на пушачите ширум светот.

Нудејќи разновидно портфолио на потенцијално помалку штетни производи, Филип Морис верува дека може побрзо да префрли уште поголем број возрасни пушачи на овие алтернативи, а истовремено да има позитивно влијание врз јавното здравје.

 Комерцијален текст

 

 

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе