Статистика

Во октомври 71,9 отсто од потрошената струја била од домашно производство

Според податоците на Државниот завод за статистика, во октомври 2021 година, вкупната потрошувачка по видови енергенти изнесува 595.653 мегават часови електрична енергија, 45.762 милиони нормални кубни метри природен гас, 336.109 тони јаглен и 98.364 тони нафтени продукти.


Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 71,9 отсто во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 97,1 проценти од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија. 

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе

Откривањето на минатото ни помага многу да ги научиме изненадувањата на иднината.

повеќе