Во јавните претпријатија во Струмица вработените ќе добиваат поголеми плати за 2.800 денари

Градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов и директорите на општинските јавни претпријатија денеска постигнаа договор со синдикатите за зголемување на платите на вработените од 2.806 денари.

Ова го соопшти ССМ и градоначалникот Костадинов по денешната средба на која присуствуваа претседателот на ССМ, Дарко Димовски, претседателот на УПОЗ, Трпе Деановски, претседателите на општинските синдикални организации и директорите на јавните претпријатија.

„На задоволство на работниците и нивните претставници, градоначалникот Костадинов ги прифати барањата на синдикатите и платите на сите вработени во општината и јавните комунални претпријатија за покаќување од 2.806 денари во нето износ“, информираа од ССМ.

Градоначалникот Костадинов истакна дека во овие сложени услови за работа и на општината и на јавните претпријатија им е тешко да работат, но најтешко им е на работниците на кои треба да им се помогне кога им е најтешко.

Во јавните претпријатија согласно потпишаните спогодби, ќе се склучат и колективни договори на ниво на работодавач со кои ќе биде регулирано ова право. 

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе