Статистика

Во април просечната плата била 31.525 денари, најплатени програмерите

Во април просечната месечна исплатена нето-плата по вработен изнесува 31.525 денари, објави Државниот завод за статистика (ДЗС).

Највисоката плата во април годинава била исплатена во секторот секторот компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности – 82.240 денари. Следуваат платите во секторите останати стручни, научни и технички дејности – 52.093 денари, производство на фармацевтски производи и фармацевтски препарати – 50.350 денари, воздухопловен транспорт – 49.584 денари и складирање и помошни дејности во складирање – 48.020 денари, соопшти ДЗС.

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе