Во „Аџибадем Систина“ операција на срце кај двегодишно дете

Операција на вродена срцева мана кај дете со мининална инвазивна техника се изведе за првпат на одделот за детска кардиохирургија при Клиничката болница „Аџибадем Систина". Станува збор за двегодишно дете кое е оперирано со страничен пристап до срцето, нешто што досега ретко се применува и на Балканот.

Операцијата ја изведе кардиохируршкиот тим од болницата, а детето брзо заздравува. Со интервенциите при кои се употребува минимално инвазивна техника и ваков пристап, Клиничката болница „Аџибадем Систина“ уште еднаш докажува дека е на врвот, на патот да биде центар  за лекување на деца со срцеви проблеми, единствен на Балканот.

Интервенцијата инаку е изведена кај  дете кое има само 13 килограми со дијагноза атријален септален дефект.

„Станува збор за пристап кој за првпат се применува во нашата болница, но можеби и за првпат во нашата држава кога станува збор за интервенција кај двегодишно дете. Особено ни е драго што навистина применуваме техники и методи кои се користат во најразвиените болници во светот. Ова е само доказ дека нашиот тим  работи одлично“, вели Владимир Чадиковски детски кардиохируг.

Детето беше пуштено на домашно лекување по четири дена. Интервенцијата е доказ дека тимскиот и мултидисциплинарен пристап на двата тима од Македонија и од Турција во третирање на децата со вродени срцеви аномалии сѐ повеќе вродува со плод. 

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе