УЈП: До вчера поднесени се 27.100 барања за владините мерки за помош за мај

До втори јуни работодавачите и самовработените лица поднеле вкупно 27.100 барања за користење на мерките за финансиска поддршка за месец мај, велат од УЈП.

За мерката финансиска поддршка на физички лица кои вршат самостојна дејност образец БФС-СВД  поднеле 4.733 самовработени лица од кои 4.064 барања се прифатени.

За мерката Финансиска поддршка за исплата на плата за мај 2020, образец БФП-ИП поднеле 20.127 компании од кои 16.610 барања се прифатени.

За мерката субвенционирање на исплатата на придонеси од задолжително осигурување образец БС-ПЗСО поднеле 2.240 компании од кои 1.909 барања се прифатени.

Рокот за поднесувања барања за овие мерки трае до 5 и 7 јуни.

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе