Општина Чаир и Министерство за економија

Субвенции за излозите и рекламите во Старата скопска чаршија

Министерот за економија Крешник Бектеши и градоначалникот на општина Чаир Висар Ганиу потпишаа Договор за реализација на проектот за уредување на излозите и рекламите во Старата скопска чаршија, во вредност од 11,33 милиони денари.

Предмет на овој договор е доделување субвенции за уредување на излозите и рекламите во ќаршијата, согласно Програмата за развој на туризмот за 2018 година. Според оваа програма веќе е готова и техничката документација за конзервација, санација и адаптација на излозите и написите на дуќаните во Скопската чаршија. Рокот за реализација на проектот е една година.

Овој заеднички проект има за цел зачувување на инфраструктурната автентичност на Старата скопска чаршија која секогаш треба да рефлектира културни вредности. Грижата за овој наш културен центар е докажана и во стратегиите на дејствување во претходните години во областа на културата, соопшти општина Чаир.

Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од друга страна, скржаво ги определува средствата за нивно остварување на практичен план.

повеќе

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе