Студенти од Германија во посета на „Брако“ – разменети искуства за дуалното образование

Дваесетина студенти од универзитетот „Hamburg School of Business Administration“ од Германија, кои посетуваат дуални студии, денес го посетија „Брако“. Оваа посета се одвива во рамките на спроведувањето на „Проектот за дуално стручно образование“, кој  се реализира со поддршка на Делегацијата на германското стопанство во нашата земја (AHK Nordmazedonien) и Министерството за образование и наука, а „Брако“ е една од компаниите кои земаа активно учество.

Гостите од Германија имаа можност да ги посетат производствените погони на „Брако“, да разменат искуства за дуалното образование и притоа на лице место да се запознаат со современата технологија, машините и опремата во кои „Брако“ континуирано инвестира и овозможува беспрекорно спроведување на дуалното стручно образование по германски модел.

Дуалното стручно образование подразбира стекнување на вештини и знаења преку спроведување на практична работа во реални компании, уште за време на школувањето/студирањето. Во „Брако“ се реализира веќе трета година по ред и е препознаено од менаџментот на компанијата како еден од најдобрите и одржливите начини да се надмине јазот помеѓу побарувачката и понудата на работна сила на македонскиот пазар на труд.

 

Сведоци сме деновиве на сензационална приказна за некаков американски тим кој, внимавајте, агресивно ќе ловел корупција во Македонија.

повеќе

Најавите на американската администрација за бескомпромисна  борба против овие корумпирани,  неспособни  и криминални структури на сите нивоа на државата за македонските граѓани се единствено светло во тунелот.

повеќе

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе