ССМ бара сабота и недела да се неработни, породилно отсуство од 1 година, зголемување на минималната плата...

Сојузот на синдикати на Македонија денеска преку соопштение излезе со неколку барања и укажувања кои ќе бидат почетна основа за преговори со социјалните партнери и од кои нема да отстапи без оглед кој ќе ја формира новата Влада.

ССМ предлага во новиот Закон за работни односи сабота и недела да бидат прогласени за неработни денови, породилното отустсво да биде 12 месеци, а договорите на определено време да се користат само во исклучителни услови и да бидат со траење до една година. Освен тоа, се предлага и работодавецот во рок од 30 дена по доставен писмен предлог од Колективниот договор да ги започне преговорите.

Синдикатот бара и воведување на бенифициран стаж за градежните работници и за оние работници кои работат во тешки услови кои влијаат штетно на здравјето, како и пензија по дејности односно со закон да се предвидат едни услови за пензионирање на пример за градежен работник, текстилен работник или рудар од оној работник кој работи во администрација.

Дел од предлозите се и старосна пензија по работен стаж, односно 35 години работен стаж за жена и 40 години за маж, без оглед на годините на возраст, како и право на работникот на предвремена пензија која би се остварила под услови возраст од 60 години со минимум работен стаж од 15 години. Исто така, се предлага и неполна старосна пензија по возраст, односно да им се овозможи на работниците сами да го платат придонесот за пензиско и инвалидско осигурурвање доколку го немаат исполнето условот од минимум 15 години работен стаж.

Од ССМ сметаат дека постои реална потреба и за зголемување на минималната плата најмалку 60 проценти од просечната плата во државата и заболувањето од ковид-19 кај сите работници да се третира како професионална болест со право на 100 проценти надомест на плата.  

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе