Собранието го донесе Законот за енергетика, власта ветува дека струјата нема да поскапи

Собранието поладнево го донесе Законот за енергетика во целина, откако претходно пратенците дискутираа за дополнетиот предлог-закон во второ читање.

Вицепремиерот задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев, одговарајќи на забелешките од опозицијата нагласи дека со измените нема да дојде до поскапување на електричната енергија за граѓаните.

Опозицијата забележува дека со законот ќе дојде до влошување на либерализација на пазарот на електрична енергија и ќе доведе до нарушување на финсиска кондиција на ЕЛЕМ, а тука според нив има и намера за негова продажба.

„Цената на електричната енергија зависи од многу фактори. Доколку тие фактори останат исти законот и неговата примена нема да ја покачат цената на електричната енергија за граѓаните“, појасни тој. 

Според Анѓушев овој закон од една страна ги исполнува потребните критеруми, а од друга страна ги штити граѓаните. 

„Досега се немаше доблест да се направи тоа, да се трансформираат регулативите и директивите, ама се плашевме како да ги заштитиме граѓаните. Овој закон го прави токму тоа“, рече Анѓушев. 

Тој додаде дека како резултат на измените Македонија во извештајот н Енергетска заедница од март 2018 година во регионот е поместена на прво место во однос на имплементацијата.

„Како ќе го заштитиме ЕЛЕМ, сигурно нема да го заштитиме со тоа што ако го тераме да прави скијачки центри. Просечната производна цена на ЕЛЕМ за 2017 и претходно беше над 41 евро. Со гордост можам да кажам дека просечната производна цена на ЕЛЕМ за првиот квартал од оваа година е меѓу 30 и 39 евра по  мегават час и таа треба уште да паѓа и ќе паѓа таму каде производните капацитети ќе мора да се ставаат во функција. Осломеј со своето неработење го чини ЕЛЕМ со четири евра по мегават“, додаде тој.

Ги демантираше обвинувањата на опозицијата дека законот менува законот само за да се смени претседателот на регулаторна комисија.

Четиесет и шестата собраниска седница беше прекината, а нејзиното продолжение е закажано за утре. 

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе