Се проширува опфатот на компании за државна поддршка

Сите компании што оставруваат пораст на приходите од вкупното работење, а се од дејноста трговија, ИТ технологии или секундарно земјоделско приоизводство ќе може да аплицираат во системот на државна поддршка на инвестициите.

Предлог-законот за дополнување и изменување на Законот за финансиска поддршка на инвестициите, кој е усвоен на денешната владина седница, предвидува можност за државна поддршка на овие компании под услов да започнат нов производствен процес.

Како што соопштуваат од владината прес-служба со усвоеното законско решение се унапредува системот на државна поддршка на инвестициите, се зголемува опфатот на компании кои може да аплицираат и се поедноставуваат административните процедури за апликација.

Целта на усвоените измени е да се излезе во пресрет на барањата на бизнис заедницата и да се зголеми конкурентноста.

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе