СДСМ до тутунарите: Не наседнувајте на лагите на ВМРО-ДПМНЕ, откупот на туту нот тече во најдобар ред

Тутунарите да не наседнуваат на лагите на ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи откупот на тутун тече во најдобар ред и целиот тутун што е договорен ќе биде откупен, повика денеска СДСМ.

„Заклучно со 4 јануари 2022 година откупени се 10.522 тони на сите 173 откупни пунктови, со просечна цена од 191 денари од вкупно договоренaта количина од 22.137 тони. Тоа значи дека се откупени скоро половина, односно 50 отсто од договорената количина. Согласно Законот за тутун, откупот трае до 31 март, што значи дека динамиката на откуп на тутунот е добра. За да нема никакви неправилности и малверзации при откупот, од самиот почеток на откупот Државниот инспекторат за земјоделство е постојано на терен, и ќе биде присутен сѐ до завршување на откупот“, изјави на прес-конференција Гоце Георгиевски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство на СДСМ.

Тој апелираше до тутунопроизводителите и целата јавност, да не наседнуваат на лажните вести пласирани од ВМРО-ДПМНЕ дека увозот на тутун го загрозува откупот на домашниот тутун.

„Вистината е дека тутунопроизводителите секоја година склучуваат договори со откупните компании, каде компаниите се обврзуваат целокупниот произведен тутун кој е договорен, да биде откупен. За реколтата 2021 склучени се 27.650 договори, за очекувано производство на околу 22.137 тони суров тутун во лист. Тоа значи дека невозможно е домашниот тутун да остане неоткупен за сметка на увезениот, а дополнително, увезениот тутун воопшто не е од истите сорти и типови кои кај нас се произведуваат“, појасни Георгиевски.

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе