РКЕ утре ќе „пресече“ за цената на струјата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) утре на главна седница ќе донесе конечна одлука за цената на електрична енергија, што ќе важи од 1 јануари следната година.

На денешната подготвителна седница се претставени вонредните механизми што РКЕ првпат ќе ги активира во кризна состојба.

Исто така, се чекаат и забелешките што ќе бидат доставени во писмена форма од енергетските компании, кои ќе бидат разгледани на главната седница и ќе биде донесена конечната одлука.

Новата  цена на струјата за корисниците на регуларниот пазар ќе важи во првите шест месеци од наредната година, а сите енергетски компании веќе побараа зголемување на цената на електричната енергија.

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе