Премиерот набра грозје на гроздоберот, по „Винската визија“ нова инспирација

По синоќешните забави во Кавадарци на отворањето на традиционалниот Тиквешки гроздобер, денеска за дел од жителите е работен ден, треба да се бере грозјето. Веројатно уште под импресии на неодамна одржаната „Винска визија на Отворен Балкан“ во Белград, каде добро беше презентирано македонското вино, а и добро се пиеше, денеска во Кавадарци и премиерот се фати за работа. Не знаеме колку грозје набра, за фотографирање сигурно доволно, гајбата се наполни,, но е очигледно дека беше одлично подготвен со ракавици и ножици. На лозарите и винариите им посака среќа и бериќет. 

Премиерот не ја испушти можноста да ги пофали политиките на Владата и во поглед на земјоделството и произодството на вино и ракија.

Тој рече дека Владата го стимулира производството на висококвалитетно грозје кое е неопходно за производство на врвни вина со премиум квалитет кои се бараат на домашниот и на странските пазари. Во тој контекст, Ковачевски го истакна големото значење на винариите, без оглед на големината, но чија работа и производство придонесуваат за постојано покачување на квалитетот на маедонските вина и придонесуваат за препознавање на Македонија како големо име на светската винска карта.

„По консултации со винариите и лозарите годинава е постигнат договор за зголемување од историски 30 проценти на овогодинешните откупни цени на грозјето“, смета премиерот и потсети на мерките на Владата за стимулација на винариите и лозарите, како и за претходно, кога во рамки на „пандемиските мерки“, беа помогнати лозарите со исплатени 649 милиони денари директна помош.а 

Ковачевски нагласи дека Македонија трета година по ред бележи раст на извозот на вино.,

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе