Предлог закон во Собранието, обложувалниците да се селат на 500 метри од училиштата

Според предложените измени во Законот за игри на среќа, сите обложувалници и казина ќе треба да бидат дислоцирани најмалку 500 метри воздушна линија од училиштата. Наредната недела за ова ќе треба да расправаат членовите на собраниската Комисија за финансирање и буџет.

Овие измени се предложени од пратениците на ДУИ. Неодамна слични вакви измени во законот биле усвоени и во Косово и во Албанија.

Во образложението на пратениците на ДУИ пишува дека игрите на среќа не треба да бидат толку достапни до децата иако и сега има одредба дека на малолетно лице му е забрането да влезе во казино или обложувалница.

Во македонските обложувалници и казина се вработени 7.000 работници. За игрите на среќа се плаќа посебен данок на приход од 23 проценти, а од почетокот на годинава се зголеми и данокот на добивка од 10 на 15 проценти.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе