Пред грејната сезона Македонија, Србија и Албанија ќе се координираат

Кон средината на јули годинава во Тирана ќе се одржи состанок на претставници на енергетскиот сектор од Северна Македонија, Србија и Албанија, за заедничка платформа за кризната состојба во регионот и обезбедување на доволни количини на енергија за зимскиот период.

Ова е договорено на онлајн состанокот на Отворен Балкан, на кој присуствуваше и генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски.

Како што соопшти ЕСМ, на состанокот на премиерите Ковачевски, Рама и Вучиќ што се одржа вчера, една од темите беше енергетската кординација во пресрет на следната грејна сезона.

Меѓу главните точки, покрај евроинтеграциите, странските инвестиции и активностите за слободен проток на луѓе и стоки меѓу трите земји, беше и енергетската криза. 

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе

Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола Груевски.

повеќе

Ех какво време дојде, да се стремиме кон нула. Уште повеќе, да постигнеме нула.

повеќе