Правда за штедачи: Криминалот наречен Еуростандард банка продолжува и за време на стечај

Додека вниманието на пошироката јавност во врска со случајот Еуростандард банка е свртено кон судовите,  дел од многуте актери во криминалот наречен Еуростандард банка, неодамна се обидоа на мала врата да сторат уште потежок криминал овојпат вклучувајќи го Државниот правобранител Гостивар, се вели во денешното соопштение на здружението на оштетени штедачи во Еуростандард банката Правда за штедачи.

„Прагматика ДООЕЛ Гостивар, фирма на Гафур Муслиу, брат на политичкиот аналитичар Алберт Муслиу, која како клиент на банката должи околу 380.000 евра и која 742 дена  нема  извршено ниту една уплата за намирување на овој долг и за неа е започната постапка за извршување пред надлежен извршител во Гостивар, како и против две други лица како заложни должници. Фирмата е регистрирана на адресата каде живее господинот Алберт Муслиу кој е заложен должник, каде што исто така е регистрирана и фирмата Теута-рам, која пак на доверителите на Еуростандард банка им должи околу 400.000 евра.

Еуростандард банка како сопственик на објект, со откуп на државно земјиуште директно од државата, се стекнала и со сопственост над земјиштето каде тој се наоѓа. Прагматика ДООЕЛ Гостивар, во договор со Еуростандард банка во минатото имала обид на тоа земјиште да гради деловен објект, кој завршил неуспешно затоа што фирмата не ги испочитувала сите рокови и не ја обезбедила потребната документација. Откако обидот пропаднал уште во 2019 година, а имотот останал сопственост на Еуростандард банка, сега фирмата Прагматика се обидува повторно да ја стави својата рака на имотот и преку државните институции да ја спречи продажбата на имотот на друго лице. А имотот сега, како дел од стечајната маса, им припаѓа на веќе ограбените клиенти на Еуростандард банка кои преку аукција организирана во стечајната постапка веќе имаат купец спремен да плати сума повисока од проценетата вредност.

На барање на Прагматика Државното правобранителство отвара постапка со која приватизацијата на државно земјиште нешто што самата држава го дозволила пред повеќе од 10 години, сега го оценува како спорно и со тоа ја спречува продажбата на тој ист имот.

Начинот на кој се одвива оваа постапка е крајно сомнителен, а особено вчудоневидува брзината на реакција на институциите, случајност или не, ќе оставиме да јавноста процени.

На 25 ноември само два работни дена пред имотот да се стекне со нов сопственик, а доверителите да добијат соодветно намирување, од страна на Прагматика поднесено е барање до Државното правобранителство за огласување на ништовност на решението за приватизација на градежно земјиште од 4 февруари 2011 година од Министерството за финансии. Внимавајте, решението за приватизација е со датум од 4 февруари 2011 година, што значи дека Државниот правобранител за Гостивар не реагирал кога земјиштето се приватизирало токму од Република Македонија, но затоа цели 10,5 години подоцна смета дека со приватизацијата е загрозен државниот интерес.

Веќе на 29 ноември, Државниот правобранител за Гостивар со невидена ажурност доставил допис со истиот датум и го известува Собранието на доверители кое заседава истиот тој ден, дека го прифатил барањето на Прагматика и поднел барање до управата за имотно-правни работи во Гостивар за ништовност на решението за приватизација од 4 февруари 2011 година. Секоја чест на ажурноста, се надеваме дека пошироката јавност ќе го види мотивот позади ова дејство на ист начин како што ние оштетените го гледаме.

Со овој допис до Сообранието на доверители кое заседаваше на 29 ноември, Државниот правобранител Гостивар се обиде да направи опструкција на работата на Собранието на доверители со крајна цел да не се донесе одлука за продажба во услови кога за истото земјиште има понуда од купец избран како најповолен понудувач.

Со оглед на вмешување на државни органи, логички се поставува прашањето дали има место за сомневање за висока корупција?

Во таа смисла, јавно ги повикуваме сите органи задолжени за спречување на висока корупција во државата да го истражат овој случај.

Воедно, јавно ги повикуваме претставниците на Европската Комисија, со која веќе одржавме два работни состаноци на кои тие ги потенцираа своите активности за следење на случаите на висока корупција, да го следат и овој мошне „интересен“ случај“, се вели во соопштението на Правда за штедачи.

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе