Државен завод за статистика

Помалку патници во градскиот и меѓународниот превоз, повеќе во приградскиот и меѓуградскиот

Помалку патници се превезле во патниот патнички превоз во третото тримесечје годинава, во однос на тој период лани, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци, намалувањето на вкупниот број на превезени патници е 0,1 отсто, но одделно најголемо од 13,4 отсто има кај меѓународниот превоз, во градскиот превоз е намален за 6,2 отсто, додека зголемување има во приградскиот превоз за 8,5 отсто и во меѓуградскиот превоз за 6,4 отсто.

Во однос на второто тримесечје од 2018 година, вкупниот број превезени патници е намален за 18,4 отсто. Според видот на превоз, бројот на превезени патници во меѓународниот превоз е зголемен за 26,3 отсто, додека во градскиот превоз е намален за 19 отсто, во приградскиот превоз за 22,5 отсто, а во меѓуградскиот превоз за 2,2 отсто.

Во третото тримесечје од 2018 година, во однос на истиот период од 2017 година, вкупниот број на патнички километри во патниот патнички превоз е зголемен за 0,5 отсто. Според видот на превозот, бројот на патничките километри во градскиот превоз е намален за 5,6 отсто, во меѓународниот превоз за 12,8 отсто, додека во приградскиот превоз е зголемен за 12,3 отсто, а во меѓуградскиот превоз за 12,1 отсто.

Во однос на второто тримесечје од 2018 година, вкупниот број патнички километри е намален за 2,2 отсто. Според видот на превозот, бројот на патничките километри во градскиот превоз е намален за 31,6 отсто, во приградскиот превоз за 4,8 отсто, во меѓуградскиот превоз за 3,3 отсто, додека во меѓународниот превоз е зголемен за 28,1 отсто.

Политичките раководства во Република Македонија мора да сфатат дека немаат комодитет да ги занемаруваат економските политики на сметка на политичките агенди.

повеќе

Четирите предложени амандмани треба да им го оневозможат луксузот што го имаа сите досегашни влади, на сите идни влади - спорот за името да им биде изговор за несовесно работење, корупција и системски пропусти.

повеќе

Планот за чист воздух од само 1,5 милиони евра издвоени од буџетот и за граѓаните и за еколошките активисти е несериозен.

повеќе