Пазарџиите ќе го дадат Законот за пазари пред Уставен суд и најавуваат нов протест

Пазарџиите не се откажуваат од отпорот против владиниот обид да им донесе закон со кој тие воопшто не се согласуваат. Тие освен протести најавуваат и иницијатива до Уставниот суд за укинување на Законот за пазари. За нив нема дилеми дека законот мора да се повлече. Пазарџиите утре ќе соопштат дали ќе стапат во генерален штрајк.

„Законот е донесен по скратена постапка, а се знае кои закони се носат по скратена постапка, тоа се закони кои не се од големо значење. Овој закон е од големо значење, бидејќи ги обединува сите граѓани од државата. Дискутабилно е да се учествува во нешто за кое самите признале дека не е добро, колку е уставно и колку Уставот дозволува да преговараме за тоа во име на граѓаните“, вели во изјава за медиуми Маја Стојановска, претставничка на пазарџиите.

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе