Владата одлучи

Овчарите ќе добијат дополнително по 400 денари за предадено јагне

Овчарите ќе добијат дополнителна субвенција од 400 денари за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет, одлучи Владата на последната седница.

Дополнителната субвенција, како што соопшти Министерството за земјоделство, се носи поради проблемите со висината на цената на јагнето што ја имаат одгледувачите.

„За да се намалат загубите на одгледувачите на овци одлучивме да воведеме нова дополнителна подмерка за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет во висина од 400 денари по грло. Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства, одгледувачи на овци и корисници на подмерката 2.7 и кои имаат предадено јагне во регистрирани кланични капацитети во период од 1 јануари 2019 година до 30 јуни 2019 година“, информира Министерството.

Оваа администрација нема намера Скопје во догледна иднина да стане одржлив зелен град и тоа е јасно одразено во буџетот за 2020 година.

повеќе

Излегува дека само Македонците на овој свет се должни пред сè да се грижат за правата на сите други луѓе и на крајот да размислуваат (но само да размислуваат) за себе.

повеќе

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе