Одбележана 20-годишнината од Американската стопанска комора

Американската стопанска комора во Северна Македонија (АмЧам) на 6-ти октомври, го организираше 20-тото по ред генерално собрание на кое учествуваа амбасадорката на САД во Република Северна Македонија Кејти Мери Брнс, членовите на одборот на директори, повеќе од 70 компании-членки на комората, како и почитувани партнери и поддржувачи. Собранието, покрај својот работен дел, вклучуваше и одбележување на 20-годишнината од постоењето на АмЧам, а воедно и признание за значајните успеси во текот на изминатите години.

Во рамките на настанот, беа избрани новите членови на одборот на директори на АмЧам: Маја Филипчева - директор за даноци во Грант Тортон; Никола Љушев - главен и извршен директор на Македонски телеком; Ламбро Патче - менаџер за односи со јавност и комуникации во Пивара Скопје, Кока-Кола и Хајнекен; Иван Новаковски - директор на НОВА Интернационално училиште и Јордан Димитровски - сопственик и генерален директор на Аитоникс.

Главниот гостин-говорник на настанот, амбасадорката на САД, во своето обраќање се осврна на релациите помеѓу САД и Република Северна Македонија и притоа изјави: „Денес го славиме успехот на АмЧам. Оддаваме признание за вашата посветеност во поттикнувањето партнерство помеѓу нашите две земји. Свесни сме дека поради вас и вашите напори, бизнис релациите, како и поврзувањето на луѓето помеѓу РСМ и САД, денес се многу подлабоки, пошироки и поцврсти”.

Претседателот на АмЧам, Љупчо Георгиев, во неговиот говор зборуваше за постигнувањата на АмЧам, предизвиците со кои се соочи комората поради кризата предизвикана од пандемијата со ковид-19, како и трансформацијата на организациските процеси со цел полесно справување со можните ризици: „Пандемијата предизвикана од вирусот ковид-19 отвори врата за уште поголеми предизвици. Време во кое животот и бизнисот какви што ги познававме се претворија во една нова реалност - глобално, локално, без никакви исклучоци! Иако, сега можеби ни изгледа дека влијанието на пандемијата врз начинот на кој живееме и работиме е многу тешко и длабоко, сепак, сметам дека сега е моментот да размислуваме за раст и развој и како да бидеме посилни, подобри и приспособливи”.

Вториот дел од настанот беше посветен на 20-годишниот јубилеј во чија чест се одржа и панел  дискусијата „Пред 20 години и сегаво која учествуваа двајца значајни панелисти, Кристијан Поленак, основач и претходен претседател на АмЧам и партнер во адвокатското друштво Поленак и Љупчо Георгиев, претседател на АмЧам и генерален менаџер на Мајкрософт во РСМ. Панелистите дадоа осврт на минатото, сегашноста и иднината на комората, споделувајќи историјат на значајни настани и постигнувања во текот на изминатите две децении. АмЧам изрази благодарност и почит кон компаниите-членки, основачите, поранешните претседатели и амбасадата на САД, за поддршката во  растот и развојот низ годините.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе