Од Скопје до Штип ќе се плаќа вкупно 160 денари патарина

Новите патарини на автопатот Миладиновци – Штип ќе чинат 50 и 70 денари

Од мај треба да проработат двете патарини на автопатот „Гоце Делчев” од Миладиновци до Штип кои се градат кај Преод и Кадрифаково и ќе чинат 50 и 70 денари, информираше денеска директорот на Државни патишта, Ејуп Рустеми.

Тој појасни дека овие цени, како и кај останатите патарини низ земјата се утврдуваат согласно Законските регулативи, но и дека во моментот не се размислува за воведување на вињети кои долги години се користат во одредени земји во ЕУ.

„Цената на патарините се утврдува според Законот по километар од 2,57 денари така што во Преод ќе чини 50 денари, а Кадрифаково ќе биде 70 денари. Имаме електронско плаќање, тоа е подобра метода и се поддржува од ЕУ. Веќе и во ЕУ, многу држави имаат иницијатива да се тргнат вињетите и да се преминува кон електронско плаќање“, вели Рустеми.

На забелешката дека голем дел од граѓаните години наназад се жалат дека цените кои се плаќаат за користење на македонските автопати се многу високи и не соодветствуваат со реалните услови во кои тие се наоѓаат, Рустеми вели дека актуелните цени ќе бидат разгледани, но и дека сѐ уште не може со сигурност да се каже дали ќе има корекција на истите.

„Ќе ги разгледаме сите можности во текот на оваа година, на кој начин и какви ќе бидат цените на патарините во Македонија. Не можам предвреме да ви кажам ние вршиме анализа, се врши целокупната анализа бидејќи сите приходи што доаѓаат од патарините ние ги вложуваме на изградба на нови, но и во рехабилитација на сите постоечки патишта во државата, додаде тој.

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски пак, денеска информираше дека тимови на Македонија пат денеска и утре ќе извршат увид на двете свлечишта на автопатот кои веќе два месеца стојат нерасчистени и зафаќаат дел од коловозната лента, по што ќе следува нивна санација.

 

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе