Влада

Нова емисија на обврзници за денационализација од 11,5 милиони евра

Владата на денешната 36-та седница донесе одлука за деветнаесетта емисија на обврзници за денационализација во висина од 11,5 милиони  евра за реализација на вкупно 800 решенија за денационализација, кои се правосилни од 1 јануари 2019 година до 31 декември 2019 година и на кои им обезбедено правото за надомест во вид на обврзници.


Како што соопшти владината прес-служба, обврзниците за денационализација се издаваат со рок на достасување од 10 години и со каматна стапка од два отсто годишно.

„Исплатата на обврзниците се врши еднаш годишно на 1 јуни секоја година, а исплатата на обврзниците за денационализација од деветнаесеттата емисија ќе започне од 2021 година“, се додава во соопштението од владината седница. 

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе