ОПШТИНА ИЛИНДЕН

Нова домашна фабрика за кроасани, инвестиција вредна 6,5 милиони евра

„Гранд фуд корпорејшн" е новата компанија која денеска отвори фабрика за производство на кроасани. Инвестицијата од 6,5 милиони евра е реализирана во општина Илинден.

На отворањето на новата фабрика присуствуваа вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и градоначалникот на Општина Илинден Жика Стојановски.

Вицепремиерот Ставрески на отворањето истакна дека целта и на централната и на локалната власт е да даде поддршка на вакви успешни бизниси и посочи дека Владата работи на создавање поволна бизнис клима.

Во новата фабрика работат 90 технолози, инженери, економисти и други кадри од најразлични профили лица, а според вицепремиерот ваквите семејни бизниси се креатори на најголем број нови работни места.

Градоначалникот Стојановски истакна дека ова е една од најголемите инвестиции во општина Илинден која како и другите придонесува за локален економски развој и за нови работни места.

Сопственикот и основачот на „Гранд експорт“ од Скопје Стојмен Јордановски истакна дека почетоците на оваа успешна семејна приказна почнуваат пред 25 години и изрази задоволство што нивната визија станала реалност.

Главниот извршен директор на „Гранд фуд корпорејшн“ Горан Јордановски истакна дека станува збор за комплетно сопствена инвестиција и дека според инсталираниот капацитет е најголема фабрика за производство на кроасани во овој дел на Европа.

Фабриката се простира на површина од 6.000 метри квадратни, вградена е современа технологија, а производството ќе биде наменето за македонскиот пазар, соседните земји и ЕУ.

Компанијата „Гранд експорт“ како продажно дистрибутивна компанија на македонскиот пазар е присутна од почетокот на 1992 година.

Фабриката е изградена од најсовремени материјали што денес се употребуваат во градежништвото. Проектирана е со развојни параметри за брз пораст на производството.

Производствениот комплекс ги исполнува сите еколошки стандарди и стандарди за енергетска штедливост пропишани со македонското и законодавството на Европската Унија.

Во фабриката за кроасани се инсталирани машини, опрема и технологија од најновата генерација што се користат во прехранбената индустрија во Западна Европа. Нивни производители се познати компании од Германија, Италија, Австрија и Швајцарија. Целокупниот процес на производство е автоматизиран.

Во производството се користат рецептури и суровини од најреномирани добавувачи од европските земји со најдолга традиција во производството на кроасани.

Во фабриката е имплементиран и сертифициран ХАСАП системот за безбедна храна. При крај е имплементацијата и сертификацијата и на ИСО 22000. Планирано е воведување и на системот на ИФС стандарди.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе