Според премиерот

Можнo e Владата во вторник да пресече за рудникот Иловица

Ако сѐ биде завршено можно е овој вторник да се донесе одлуката за рудникот Иловица. Сѐ зависи од правно формалниот аспект на процедурите низ помошните владини тела, одговори премиерот Зоран Заев на новинарско прашање кога Владата ќе донесе одлука за рудникот Иловица.

Одлуката треба да ја донесе Владата, рече Заев, но не сакаше да ја коментира самата одлука, затоа што, како што рече, ќе ја образложи со сите детали.

„Знаат и граѓаните и концесионерите правно формалните можности не се исполнети“, рече Заев.

Деновиве активисти од Струмичкиот регион организираа протести против испитувањата што ги прави компанијата „Еуромакс“ на планината Огражден. Претставниците на неколку граѓански здруженија велат дека концесијата за рудникот за бакар е веќе одамна истечена.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе