Меѓународниот балкански универзитет најдобар во Македонија во областа на наставата и учењето

Создавање на висококвалитетен кадар, веднаш конкурентен на пазарот на трудот, воспоставено партнерство со бизнис секторот, околу 150 договори за соработка, стажирање и работа на студентите... ова се само дел од придобивките од студирањето на Меѓународниот балкански универзитет (МБУ).

Универзитетот кој според Шангајската листа е најдобар во државата во областа на наставата и учењето поседува двојна акредитација, од Македонија и од Турција, со комбинација на напредни програми и методи за студирање во мултинационална средина. На МБУ во моментов студираат повеќе од 2.000 студенти од Македонија, Турција, Црна Гора, Косово, Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија.

„Меѓународниот балкански универзитет е создаден врз идејата за зближување и поврзување на двата клучни сектори во секое просперитетно ориентирано општество, образованието и стопанството. Си поставивме мисија да го подигнеме образовното ниво во регионот и да го направиме поконкурентен пазарот на трудот. Веќе 13 години со нашата мултинационална и мултикултурна филозофија и едукативните програми и методи на работа, создаваме самоуверени, општествено одговорни и глобално конкурентни интелектуалци и професионалци подготвени за веднаш да се наметнат како фактор на пазарот на трудот. На тој начин универзитетот игра клучна улога во градењето и зацврстувањето на мостови на соработка, взаемна поддршка и блиски односи меѓу народите на Балканот и Турција, што е уште една наша предност“, вели Ајдован Адемоски, претседател на управниот одбор на МБУ.

Универзитетскиот кампус располага со седум факултети, вклучително 18 програми за додипломски студии и 10 програми за постдипломски студии во различни области, како што се инженерство, архитектура, економија, административни науки, ликовна уметност, образовни науки, комуникација, хуманистички науки и општествени науки. Во процес на акредитација е и новоформираниот Факултет за медицински науки, кој ќе отвори нови можности за младите во државата да се професионализираат во висококвалитетни образовни услови и во оваа многу значајна област. На ниво на универзитетот воспоставени се релации кои нудат многу можности за студентите, пред се преку програмите за размена како Еразмус+ и Мевлана, како и договори за билатерална соработка со истакнати европски универзитети.

Во насока на подигнување на свеста за општествената одговорност, откако е основан универзитетот досега има доделено повеќе од 1.000 стипендии на талентирани студенти, со што придонесува за поголема и поширока достапност до квалитетно образование на универзитет со меѓународен карактер и странско искуство преку програмите за мобилност во текот на студиите.

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

повеќе

Хрватскиот музичар и кантавтор Дадо Топиќ уште во далечната 1973 година во неговата култна песна „Македонија" ја опиша нашата татковина како „земја каде сонцето вечно сјае".

повеќе

Одолговлекувањето на истрагата за случајот „Рекет" е тесно поврзана со политичките проценки за тоа до каде може да се оди во тактиката „жртва за квалитет".

повеќе