Макпетрол ги формира цените за нафтените деривати според светски призната методологија

Макпетрол АД Скопје ги формираше цените на нафтените деривати за нивните бензински станици според светски призната методологија која во себе ги вклучува сите давачки и сите реални трошоци на компаниите.

Компанијата информира дека по настапувањето на периодот во кој Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) не донесе одлука за определување на највисоките цени на одделни нафтени деривати утврдени согласно досегашната методологија која престана да важи. РКЕ јавно се произнесе дека нема да определува највисоки цени на нафтените деривати до носењето на нова методологија, па Макпетрол пристапи кон формирање на највисоките малопродажни цени на одделни нафтени деривати кои се достапни на нивните бензински станици.

Ова се цените кои ќе важат по бензинските станици на Макпетрол:

- Ултра 95+ економи ќе се продава по цена од 71 денар за литар;

- Ултра 100 рејс про ќе се продава по цена од 73 денари за литар;

- Ултра дизел грин пауер ќе се продава по цена  од 64 денари за литар;

- Ultra Diesel Bio Power се ќе се продава по цена од 65 денари за литар;

- Екстра лесното ќе се продава по цена од 54 денари за литар.

Макпетрол информира дека ако цените на нафтените деривати би се определувале по старата методологија, истите би биле повисоки од горенаведените цени определени од методологијата на компанијата.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе