Македонија ќе увезе 8,5 тони медицински канабис од Лесото

Хајлендс инвестментс, лиценцирана компанија за производство на висококвалитетен канабис од Лесото склучи договор за извоз на 8,5 тони медицински ТХЦ и ЦБД канабис. „Вредноста на оваа пратка е 85 милиони долари. Во април годинава успешно извезовме 176,5 килограми сув цвет во Европа“, соопшти компанијата. Нема информација за тоа кој е увозникот од Македонија.

„Веруваме дека ова е една од најголемите испораки на медицински канабис и ова е значајна пресвртница за нашиот бизнис. Откако ја докажавме нашата способност да ги исполниме строгите барања за испорака со нашата априлска пратка, успешно ја обезбедивме големата продажба на остатокот од нашата жетва во 2021 година, која опфаќа нешто повеќе од 2.000 килограми ТХЦ и 6.500 килограми ЦБД канабис. За оваа пратка изнајмен е авион за транспорт до Македонија“, вели извршниот директор на Хајлендс инвестментс Марк Корбет.

Испораката на канабис е многу сложен процес бидејќи индустријата е внимателно следена и регулирана. И снабдувачот и примачот на производи од канабис треба да бидат лиценцирани. Превозните компании, исто така, бараат строго лиценцирање за преместување на суровини и материјали од канабис од држава во држава, пишува Канабислорипорт.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе