Реакција по изјавата на министерот Филипче

КСОМ е против задолжителна вакцинација на вработените

Мнозинството работници се веќе вакцинирани, но постои и дел од вработените кои решиле да не се вакцинираат поради лични или здравствени причини и ние силно го почитуваме нивниот избор, реагира Конфедерација на слободни синдикати на Македонија (КСОМ) по изјавата на министерот Венко Филипче кој препорача како во јавниот сектор, така и во приватниот вакцинацијата на работниците на стане задолжителна или пак ПЦР-тестовите на трошок на вработените.

КСОМ соопшти дека е против задолжителната вакцинација за вработените во јавниот и приватниот сектор. Како синдикат сметаме дека неприфатливо е да се наруши слободниот избор на работници по однос на прашањето за имунизација од ковид-19, велат од овој синдикат и додаваат дека ја поздравуваат кампањата и едукацијата на работниците по однос на вакцинацијата, но и нагласуваат дека на крајот секој поединец сам носи одлука за сопственото тело.

„Присилната-задолжителна вакцинација е неуставна и доколку истата преиде во фаза на спроведување, КСОМ најавува дека ќе организира синдикални протести и ќе покрене иницијатива пред Уставниот суд со цел да ги заштити членовите на синдикатот кои по сопствено убедување решиле дека не сакаат да се вакцинираат“, велат од КСОМ.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе