Ковачевски: Роковите за помош за исплата на плати продолжени

Фирмите и самостојните вршители на дејност за мерката за помош за исплата на плати за февруари и март од петтиот пакет мерки ќе може да аплицираат до 30 април годинава, објави заменик-министерот за финансии Димитар Ковачевски на својот фејсбук профил.

Во објавата додава дека за финансиската поддршка за ранливи категории на граѓани од 6.000 денари од четвртиот пакет мерки, за оние кои не успееја да ја ползуваат мерката, ќе се даде дополнителен рок до 31 мај за ажурирање на податоците за да можат истата да ја искористат.

„Роковите се продолжени преку амандмани усвоени денес на Комисијата за финансирање и буџет во Собранието, со цел за да граѓаните и фирмите имаат реални рокови за да ги искористат мерките. Очекуваме Собранието наскоро да ги донесе законите поврзани со економско-социјалните мерки, кои ќе им помогнат на граѓаните и фирмите за полесно надминување на последиците од ковид-кризата“, наведува Ковачевски.

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе

После десетици години се решава холдингот, неданочните давачки и царинските тарифи значајни за бизнисот.

повеќе