20 проценти повеќе од лани

Фирмите добија 196 милиони евра поврат на ДДВ во првото полугодие

Над 12 милијарди денари или 196 милиони евра се вратени во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ кон фирмите, информира Министерството за финансии. 

Според податоците на Министерството, повратот на ДДВ кон фирмите заклучно со јуни е поголем за околу 20% во однос на истиот период лани или за скоро 2 милијарди денари.

Во споредба со 2017 година, пак, повратот на ДДВ во првото полугодие е повисок за 3,2 милијарди денари или за околу 37%, а во споредба со 2016 година повратот е повисок за 4,9 милијарди денари или 69%.

Заменик министерката за финансии Ширет Елези вели дека со редовниот и неселективен поврат на ДДВ се подобрува ликвидноста на фирмите.

„Навремениот и неселeктивен поврат на ДДВ е значаен за непречено оперативно работење на фирмите, но и за нивната инвестициска активност. Затоа Управата за јавни приходи направи Модул за автоматски поврат и пребивање даноци кон сите даночни обврзници. Главната цел е прецизно и навремено извршување на повратот и пребивањето даноци кон даночните обврзници”, вели Елези.

 

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе