Фајнанс тинк: Проектиранот раст на приходите од пензиските придонеси е ризичен

Растот на буџетските приходи од придонеси од пензиско осигурување во 2019 е највисок во последната деценија. Овој раст се должи на отпочнатата консолидација на пензискиот систем, преку зголемување на стапката за пензиски придонеси и промени во заменските стапки. Проектираното зголемување на приходите од пензиските придонеси од 13,4 % во 2020 години се чини високо и е под значаен ризик, смета Институтот за економски анализи Фајнанс тинк (Finance think). Во прилог нивниот инфографик.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе