Фајнанс тинк: Најранливите сектори од ковид -19

Секторите во економијата кои се најпогодени од состојбата предизвикана од ковид-19 се истовремено најранливи според уделот на самовработени лица, неформални работници и големина на субјектот. Институтот за економски анализи Фајнанс тинк (Finance think) го објави овој инфограм за најпогодените сектори во економијата.

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе